За поредна година Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ – град Хасково взе участие в Национално състезание по професии в сферата на туризма. В КК „Албена“ училището ни бе представено от трима състезатели в категории:

  1. Най-добър млад готвач – Божидара Тенева;
  2. Най-добър млад хлебар – сладкар – Елфида Исмет;
  3. Най-добър млад хотелиер – Диана Пилева.

Състезанието бе открито от министъра на туризма – Илин Димитров.

В надпреварата участваха 183 ученици от 48 професионални гимназии по туризъм.

В категория „Най-добър млад готвач“ Божидара Тенева от 11а клас, специалност Кетъринг, приготви предястие с коприва и Еленски бут и основно ястие от патешко магре и аспержи. За използването на различни техники за приготвяне на храната тя получи ваучер от HRS /Кулинарна академия/ на стойност 1000 евро и предложения за участие в обучения.

В категория „Най-добър млад хлебар – сладкар“ Елфида Исмет от 12г клас се представи с хляб  без глутен със семена и пролетни градински билки, трикомпонентен нуга крем без захар и крамбъл с брашно от рожков и сушени плодове.

В категория „Най-добър млад хотелиер“ Диана Пилева от 11б клас представи пред петчленно жури различни ситуации при настаняване на туристи в хотел на български и английски език и безпогрешно разреши поставен от журито казус в хотела.

В оспорвана и силна конкуренция възпитаниците ни показаха завидни познания и професионални умения. За отличното си представяне те получиха награди и грамоти, осигурени от Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Метро и Метроакадемия, Кулинарна академия, Грифид хотели.

За подготовката и представянето на състезателите допринесоха преподавателите им по професионална подготовка Красимир Тодоров, Сашка Чавдарова и Живка Димитрова и преподавателят по английски език Ива Казакова.

Състезателите ни – Божидара, Елфида и Диана представиха гимназията ни блестящо на този Национален форум, който според шеф Ради Стамболов е най-внушителният досега както по брой участници, ръководители и гости, така и на професионално ниво.