С ученическа екскурзия до Александровската гробница и до Узунджовската църква ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ отбелязва Световния ден на туризма 27 септември. Инициативата е на Туристически информационен център – Хасково, с който училището работи в тясно сътрудничество. За образователната проява са избрани деца от специалности Екскурзоводско обслужване, Организация на туризма и свободното време и Организация на хотелиерството. С презентация в училище учениците се запознаха със световни забележителности.

27 септември е и Европейски ден на спорта в училище. За поредна година Гимназията по туризъм подкрепя кампанията на сдружение БГ Бъди активен за насърчаване на физическата активност сред учениците. Първият час на гимназистите започна със сутрешна гимнастика, а по време на учебните часове се проведоха викторини и анкета на тема здравословен живот и балансирано хранене. Децата разговаряха и за разделното събиране на отпадъци. Традиционно Гимназията по туризъм се включи в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“.

За Европейския ден на езиците, 26 септември, учениците изработиха табла с думите „обичам те“, „благодаря“,“ здравей“,“ довиждане“ на 40 различни езици.