От 24 до 26 април в к.к. Златни пясъци се проведе Национално състезание по професии от сферата на туризма – готвач, сервитьор, хлебар-сладкар, барман, хотелиер и аниматор. Организатор на събитието бе министерството на образованието и науката, а домакин гимназията по туризъм във Варна.

В състезанията участваха 180 ученици от 48 училища по туризъм. Младите таланти от ПГТ „Александър Паскалев“ показаха умения в готварството, сладкарството и сервирането.

Филис Ерхан от 12 клас, специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“, се представи отлично и завоюва трето място в категория „Най-добър млад хлебар-сладкар на България“ в конкуренция със състезатели от 24 училища, като само половин точка я раздели от второто място.

По регламент състезателите трябваше да демонстрират умения по темпериране на шоколад като приготвят шоколадов милфьой и хлебно изделие – поничка. За перфектния си десерт Филис получи от HRC Culinary Academy чек за 1000 евро, чек за 500 евро от Висшето училище по мениджмънт и предметни награди. Ученичката бе подготвена от дългогодишния преподавател и специалист в областта на хлебопроизводството и сладкарството г-жа Ваня Михова, чиито ученици традиционно завоюват призови места на национални състезания.

В топ 5 на младите готвачи в България се нареди Стефан Железанов от 11 клас, специалност Кетъринг. За отличното си представяне той получи специален приз „за сръчност и находчивост“ и награда – уред за нискотемпературно готвене су вид. Стефан впечатли журито със съчетаването на продукти и иновативно представяне на приготвените ястия аранчини с брънза и агнешко бон филе с билкова коричка. За подготовката на Стефан се погрижи преподавателят Красимир Тодоров – бивш възпитаник на гимназията.

В категория „Най-добър млад сервитьор“ Надежда Георгиева от 11 клас, специалност Кетъринг, получи грамота  „Най-добра комуникация на чужд език“ и предметна награда. Ръководител на състезателката е Николай Славов.

На събитието присъстваха министъра на туризма Евтим Милошев и заместник- министъра Ирена Георгиева, Весела Караянева – главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН и други.