Усвояване на знания и повишаване на компетентностите на учениците от специалности в туристическата сфера бе целта на посещението на 50 ученици от ПГТ „Александър Паскалев“ в Перперикон и Регионалния исторически музей в Кърджали по НП „България – образователни маршрути“.

По време на посещението си в Перперикон – най-големия мегалитен паметник в България учениците се запознаха с религиозния живот и културното наследство от Античността в българските земи, както и с възникването и развитието на селищата през вековете. От експозициите и екскурзоводската беседа в Регионалния исторически музей в Кърджали гимназистите обогатиха знанията си за културно-историческото ни наследство. Десетокласниците от специалност Организация на хотелиерството разсъждаваха върху възможностите за развитие на устойчив туристически продукт в региона.

Налагане на интердисциплинарния подход в образователния процес, създаване на траен интерес и усвояване на норми на поведение в културни институции са част от целите, заложени в проекта на гимназията по модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“ на НП „България – образователни маршрути“, с чието финансиране се реализира пътуването до Перперикон и Кърджали.