Екип със специализирани автомобили от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”  пристигна в двора на гимназията и направи няколко демонстрации пред учениците, свързани с  правилното поведение при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации. 

Инспектор Бекяров информира учениците, че професията на пожарникаря излиза извън рамките на гасенето на пожари, че пожарникарите се справят и с наводнения, помагат при тежки катастрофи и бедствено положение на гражданите, че жените също могат да станат пожарникари.

Най-силен интерес предизвикаха демонстрациите на гасене на тава с възпламенена леснозапалима течност посредством лафетен струйник на пожарен автомобил, в които се включиха няколко момичета и момчета.  Учениците научиха как да действат по време на инциденти и извънредни ситуации, както и правилата за работа с пожарогасител и безопасно боравене с огън.

Момчетата се тестваха за издръжливост като се опитваха да държат продължително време инструмента, с който пожарникарите разрязват ламарините на автомобилите, за да изкарат пътниците.

Освен техниката и оборудването, интерес предизвика защитното облекло на пожарникарите, изработено от материал със стъклени нишки, за да издържа на високите температури, както и личното им оборудване, което тежи около 30 кг.

Учениците научиха, че всеки, който желае да стане огнеборец, трябва да притежава специално образование, отлична подготовка, личностни качества и физическа издръжливост.

Демонстрациите на пожарогасителна техника и оборудване се проведоха по време на тренингите за повишаване на социално-емоционалните умения на учениците по проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, в които учениците се запознаха с  правилата за поведение при възникване на бедствия, пожари и извънредни ситуации.

Благодарим на инспекторите от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” за всеотдайността, отзивчивостта и търпението, с които проведоха тренингите, както и за знанията и уменията, които предадоха на всички нас в училище.