Трета поредна година ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ – град Хасково участва в Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Целта на програмата е разширяване на интереса у децата и учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство и за утвърждаване на духовните ценности на нацията.

Дейностите по модул „Културните институции като образователна среда“ предвиждат пътувания и посещения на културни институции с провеждане на уроци по различни предмети от общообразователната и професионална  подготовка.

Ето и част от посетените места:

Стрелба с лък и прабългарски бойни изкуства усвоиха учениците в Аул Багатур.  Багатурите от Аула демонстрираха пред учениците умения за оцеляване – ръкопашен бой със средновековни оръжия. Запознаха ги  с особеностите на копието бунчук, бича и сложно – съставен рефлексен рогово – сухожилен прабългарски лък. Разделени на две войски, момчетата и момичетата участваха в битки със саби и щитове, стреляха с лък, яздиха коне. След атрактивните демонстрации, учениците научиха за особеностите на приключенския туризъм и се включиха във викторина на историческа тематика.

Впечатляваща беше и последната от дейностите по модула.

„От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?“ – с тези думи от стихотворението на Вазов  завърши посещението на църквата – костница в град Батак.

Това бе последното пътуване по модул „Културните институции като съвременна образователна среда“, съчетало поглед към природата, традициите и историята.

След труден пешеходен преход, учениците от ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ се насладиха на пещерата „Снежанка“ – част от красивите природни богатства на Родопите.

В град Батак групата разгледа Балиновата къща – етнографски музей, който е част от разнообразните архитектурни и етнографски ресурси на региона.

А в църквата – костница „Света Неделя“, учениците си припомниха основни моменти от Априлското въстание и „Епопея на забравените“.

Освен вълнуващите пътувания, дейностите по програмата включваха посещение на филм с образователна цел – „Изкуството да падаш“ и театралната постановка „Суматоха“.

Надяваме се да имаме възможност да продължим участието си в модул „Културните и научни институции като образователна среда“ за да можем да продължим да разширяваме  интереса у учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство и за утвърждаване на духовните ценности на нацията.