С куп разнообразни прояви в Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ отбелязаха 19-ти ноември – Международния ден без тютюнев дим. Тази година инициативата на Министерството на здравеопазването е под мотото: „Да спечелим заедно: един ден без цигари!“

С видеообръщение Селин Иляз от 10б клас, специалност „Организация на хотелиерството“, представи информация за вредите от тютюнопушенето и  призовава всеки да направи най-добрия избор за здравето си. Целият клас заедно с класния си раководител Юлия Бозова подготвиха презентация за вредите от тютюнопушенето. Презентацията бе споделена със съучениците им във фейсбук страницата на училището.

Александър Гюмюшев и Стилян Пантов от 8 в клас, специалност „Рекламна графика“, представиха своето виждане за вредите от тютюнопушенето под формата на аниме.

Младшите посланици на Европейския парламент от ПГ по туризъм обединиха усилия и направиха проучване за ползите от отказването на цигарите. За създаването на постера учениците използваха приложението Canva и познанията си по английски език.

В часовете по информационни технологии, английски език и изобразително изкуство учениците от ПГ по туризъм изготвиха постери, колажи и презентации с призив ,,Няма безвредна цигара, помислете преди да опитате“.

Бъдещите хотелиери от 8 б клас засадиха дръвчета „за глътка чист въздух“ в знак на съпричастност на забраната за пушене на обществени места. Ученици раздадоха и брошури на пушачи в близост до училището с призив ,,Откажете цигарите, пазете здравето си“.

България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета. Затова и целта на различните училищни инициативи е учениците да се запознаят с вредите от тютюнопушенето и да се убедят колко е важно да не станат пушачи в името на собственото си здраве и на здравето на семейството и близките си.