Скъпи ученици и учители,

Уважаеми родители,

В навечерието сме на нашия патронен празник. На 7 ноември 2020г. ще се навършат 141 години от рождението на Александър Паскалев. Човекът, оставил трайна следа със своя принос за духовното издигане и културното оцеляване на нацията. Него почитаме, като “основател на модерното книгоиздаване в България”. Той пръв в нашата страна успява да постигне художественост и полиграфическа техника на своите издания, съизмерими с високите европейски образци. Паскалев основава своето издателство през 1908 година  и книгите му започват рязко да се отличават на пазара. Скоро те стават представителни въобще за българската литература. Издържал проверката на времето, със своята издателска дейност и меценатство, Александър Паскалев остава и днес пример за личност, посветила живота си на българската култура и духовност. С гордост нашето училище носи неговото име.

Тази година ще посрещнем празника по-различно. За пръв път училището ни няма да е пълно с ученици, учители и гости. Въпреки това отбелязваме, че всички възпитаници на гимназията с ентусиазъм се включиха в различни инициативи, част от традиционните Паскалеви дни.

 В конкурса за есе на тема „Магията на книгата“ взеха участие повече от 20 ученици. Журито класира на първо място есето на Селин Иляз от 10 Б клас. Линк към есето>>>

 Грамоти за най-добрите есета от конкурса „Магията на книгата“ 

Селин Иляз, 10 б клас  

 Рада Димова, 9 в клас 

Виктория Минчева, 11 в клас    

Бихме искали да уважим с грамота усилията на 6-мата пълни отличници от миналата учебна година 

Наталия Делчева – 10б клас 

Виктория Минчева – 11в клас 

Александър Димитров – 12а клас 

Николай Лозев – 12а клас 

Тефика Аптула – 12б клас 

Нели Павлова – 12в клас 

Поощрителна награда получава Даниела Татарева от 8в клас за доброто си представяне на състезанието по речеви и комуникативни умения на английски език. Тя е класирана на III   място в първа възрастова група, областен кръг.

В училището ни има много амбициозни и талантливи ученици. Доказателство е и Станислав Иванов Иванов от 11 д клас, който е автор на картината „Паскалева къща“, специален подарък на гимназията по повод Паскалеви дни 2020.

Патронният празник на всяко училище е най-значимият и най-вълнуващият, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето. Горди сме, че през 2020 година ПГ по туризъм получи знак за eTwinning училище. Това е признание, което получават иновативни и приобщаващи училища за сътрудничество и съвместна работа в плаформата на европейските училища eTwinning. Проектът на ПГ по туризъм Our Earth is Our Responsibility бе отличен с европейски знак за качество. Оличието е поредно за училището, след успешно реализираните проекти Talk to me и Neighbours. Поздравления за Камелия Карабашева, Златимира Шубелиева, Александър Вутов, Джулия Иробалиева, Валерия Джигова, Димитър Ташев за ентусиазма и всеотдайната работа в eTwinning проекти.

Ръководството на гимназията и учителите се грижат учениците да получават качествено професионално образование в добре оборудвана съвременна материално-техническа база.  В момента по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ се изгражда в гимназията кабинет по рекламна графика. Току що се завърнаха 15 ученици от Малага, където те проведоха международна практика в реална работна среда.  Това се случи благодарение на финансирането, осигурено по Програма Еразъм+ за проекта на гимназията „Интегриране на нови методи в професионалното образование и обучение“ . През 2021 г. отново ученици на ПГ по туризъм ще проведат своята практика в Италия.

Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора. Обединява ни с онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите, което се пази и носи само в сърцето. 

Честит празник!