Двама изтъкнати шеф готвачи обучаваха днес ученици от специалност „Кетъринг“ на Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“. По време на открития урок бъдещите кулинари бяха посветени в тънкостите на приготвяне на свинско бонфиле в су вид. Техни ментори бяха шеф Христо Вълчевски от Троян и шеф Симеон Николов от Хасково, който е възпитаник на училището.  Гости на демонстрацията бяха Дарина Станчева – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – Хасково, и представители на професионални училища от Хасково, Димитровград, Симеоновград и Свиленград.

Иновативния интердисциплинарен урок откриха преподавателите по кулинарни техники и технологии Данка Чакърова и Елисавета Димчева. Те обясниха пред гостите, че су вид е иновативен  метод за готвене на различни продукти във вакуумирани торбички при ниска температура продължително време. Този здравословен начин на приготвяне на храната става все по-актуален в кулинарното изкуство.

Шеф готвач Симеон Николов демонстрира глазиране и фламбиране на бонфиле. Към него учениците под ръководството на професионалните готвачи приготвиха гарнитури от зеленчукови пюрета от червено цвекло, моркови и целина. Част от гарнитурата бяха и уникално вкусните пурички с паста от гъби и  пушено топено сирене.

В учебния ресторант на Гимназията дванадесетокласникът Николай Стоянов под напътствията на учителя по сервиране и сомелиерство Николай Славов поднесе ястието на гостите с подходящо червено вино, като демонстрира класическата техника декантиране.

Шеф Вълчевски показа и опушване на сьомга, свински джолан и ананас, приготвени в су вид. По този начин храната придобива по-добър аромат, а опушването се извършва пред клиентите, обясни експертът, който е председател на Клуба на професионалните готвачи в Троян и основател на първия български кулинарен сайт за контролирано нискотемпературно готвене под вакуум.

Иновативните техники бяха заснети във филм, който ще се използва с образователни цели в училището.

След урока г-жа Пенка Георгиева, директор на гимназията,  благодари на шеф-готвачите за споделения опит и на учителите за всеотдайността към професията. Гостите бяха поканени да разгледат учебно-производствената база, след което всички споделиха впечатления и добри практики в обучението по професионална подготовка. Г-жа Дарина Станчева изрази задоволство от отлично оборудваните учебен ресторант и кабинет по сервиране, стремежа на учителите в гимназията да използват иновативни методи на преподаване и старанието и креативността на учениците в проведения урок.