Групи седмокласници от почти всички хасковски основни училища посетиха Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ още в първия от Дните на отворени врати, които училището провежда всяка година. Бъдещите гимназисти се запознаха със специалностите, по които училището ще приеме ученици през следващата учебна година. Освен утвърдените „Кетъринг“, „Организация на хотелиерството“, „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ и „Екскурзоводство“, през следващата учебна година Гимназията ще обучава ученици по специалностите „ Рекламна графика“ и „Туристическа анимация“.

Гостите изгледаха презентация със специалностите на Гимназията по туризъм. Ученици,  участвали в Първото национално състезание по хотелиерство и анимация, разказаха за надпреварата и представиха част от изявата си, а седмокласниците имаха възможност лично да пробват своите способности.

С новата специалност „Рекламна графика“ гостите се запознаха в интерактивната класна стая на иновативното училище. Децата се включиха в забавни игри с интерактивна дъска. Осмокласници им презентираха част от своите проекти от часовете по математика, образователен блог „Математически калейдоскоп, който улеснява обучението им, и изложба „Българската шевица – геометрия и колорит“, отново част от интерактивното обучение на възпитаниците на Гимназията. Бъдещите гимназисти се запознаха с това как се прави рекламно лого.

В учебния ресторант гостите пробваха уменията си да декорират мини мъфини и мини бишкоти. Имаха възможност да правят мини хамбургери и участваха в кулинарна игра „Познай вкуса на здравословната храна“. В кабинета по сервиране седмокласниците наблюдаваха фламбиране на палачинки и опитаха безалкохолни коктейли.

В двора на Гимназията учениците от специалност „Екскурзоводство“ отново по забавен начин показваха на гостите различни национални и световни забележителности.

Групите седмокласници бяха водени по отделните спирки в училището от младшите посланици на Европейския парламент. Вече втора година Гимназията е и училище посланик на Европейския парламент.