30 ученици от ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ получиха официално международни сертификати по време на валоризационна конференция. Гимназистите са участници в проект „Европейско партньорство за качествено професионално обучение в туризма“ по програма Еразъм +. 15 от тях имаха възможността да практикуват през лятото в ресторанти в италианския град Болоня, а други 15 ученици участваха в международна практика на най-големия от Канарските острови Тенерифе.

Възпитаниците на гимназията получиха международно признати сертификати, които ще им помогнат да бъдат конкуретноспособни на пазара на труда след дипломирането им. Първият от тях е Europass – мобилност на български и на английски език, удостоверяващ придобитите професионални умения. Връчени им бяха и сертификати за владеене на испански и италиански език, сертификат от оргнизациите  партньори и от работодателите за успешно проведената практика.

При връчването на сертификатите директорът на гимназията Пенка Георгиева подчерта, че училището се гордее със своите ученици и им пожела да използват наученото в бъдеще.

По време на конференцията документи получиха и 10 преподаватели от ПГ по туризъм „Александър Паскалев“. В рамките на същия проект в продължения на седмица те се запознаха с теоритичната и практическа страна на дуалната система на обучение и ученето, базирано на работа. В италианския град Болоня те посетиха ресторанти и хотели, в които работят ученици от Италия и други европейски страни в рамките на своето гимназиално обучение.

След приключването на проекта училището е издало две брошури и учебно помагало с кулинарни техники от италианската и испанската кухня. През това лято други 30 ученици от хасковската Гимназия по туризъм ще участват отново в международна практика. Едната група ще усъвършенства своите професионални умения на остров Тенерифе, а другата група ще стажува в ресторанти и заведения в Римини, Италия.