Божидара Бялкова от 11а клас, специалност Кетъринг, се класира на 6 място в категория „Най-добър млад готвач“ на Регионалното състезание по професии, което се проведе на 17 март в Пловдив. Задачата на състезателите бе да приготвят предястие и основно ястие с местни продукти от региона на участника в радиус до 50 км. Оценявани бяха както вкусовите качества на двете ястия, така и тяхното оригинално и новаторско аранжиране и оформяне. В рамките на 2 часа Божидара приготви 3 порции от рулца от червено цвекло с крем от пащърнак и еспума от краве сирене и 3 порции свинско бон филе с рагу от манатарки, гарнирано с чушков сос, задушено червено зеле със стафиди и пръжки, и пюре от грах. Ястията бяха презентирани и сервирани от Милен Дамянов, представителя на гимназията в състезанието за „Най-добър млад сервитьор“. Гимназистът имаше задача да посрещне и настани гостите, да представи менюто на английски език, да предложи подходящи напитки и декантира вино.

Нашите състезатели бяха подготвени от учителите по професионална подготовка г-н Красимир Тодоров и г-н Николай Славов. В състезанието участваха ученици от 26 професионални гимназии като първите девет се класират за Националното състезание по професии.

Пожелаваме успех на Божидара, както и на другите ни състезатели в категория „Най-добър млад хлебар-сладкар“ и „Най-добър млад хотелиер“ на Националното състезание в Албена през април.